What
Conversations about typography and animation.

When
Saturday Feb. 9th, at 2 pm

Where

Place Flagey, 1050 Elsene-Ixelles
Google Map

Animatie en typografie, een ongelukkige relatie ?
Bioscoop-, televisie-, computer- of gsm-schermen zijn ruimten waar in toenemende mate geanimeerde typografische tekens te zien zijn. Maar vertellen die bewegende vormen ons ook verhalen? Het gaat hier om een moeilijk genre dat weinig waardering geniet en dat weinig bevraagd wordt. Toch loont het de moeite om er even bij stil te staan en om er de achterliggende mechanismen van te onderzoeken. Futuranima legt dit bijzondere creatiedomein voor aan het publiek, de professionelen en de studenten animatie: de creatie van werelden door middel van typografie (vorm) en narratie (vormen, vervormingen, beweging).

Een ontmoeting georganiseerd door SACD/Scam, geleid door Alok Nandi, bijgestaan door Virginie Guilminot, voorzitster van de commissie elektronische en digitale werken bij Scam in Parijs.
De lijst van de genodigden kan je terugvinden in enkele dagen.


Animation et typographie. Improbables rencontres ?
Pourtant les écrans de cinéma, de télévision, d’ordinateur, de gsm nous offrent de multiples espaces où les caractères typographiques entrent en animation. Ces formes mouvantes nous emportent-elles dans des histoires ? Un genre difficile, peu prisé, peu connu, qui mérite qu’on s’y attarde, qu’on en découvre les mécaniques. Une zone de création sera partagée avec le public, les professionnels et les étudiants en animation : la création d’univers, de mondes… à partir de la typo (la forme) et la création de narrations (la forme, la déformation, le mouvement).

Une séance Scam, animée par Alok Nandi, avec l’aide de Virginie Guilminot, présidente de la commission des œuvres électroniques et informatiques de la Scam-Paris.
Liste des invités disponible dans quelques jours.


Organisation
Société Civile des Auteurs Multimédia


Registration
FuturAnimaLinks
Scam*
Anima 2008

Speaking
Alok Nandi
Nele Reyniers
Cid Correwijn

Nele Reyniers (1978) studeerde in 2001 af aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent. In het laatste jaar van haar studies werkte ze aan een eigen letterontwerp; Nellex. In opdracht van Mark van Wageningen werden twee dochters Magda en Leonora, voor de letterfamilie Gagarin ontworpen. Na haar studies ging ze aan de slag bij een grafisch bureau gespecialiseerd in corporate communication. Momenteel werkt Reyniers full-time als boekontwerper.

Cid Correwijn studeerde grafische- en reclamevormgeving aan de Gentse Academie, met een tussenstop aan de Minerva Academie in Groningen. Hij begon zijn loopbaan als Art Director bij een reclamebureau. Sinds 2006 is Cid werkzaam als graficus bij Pars Pro Toto, waar zijn werk een derde dimensie krijgt in de vorm van 'Brand Experience Design'. Daarnaast stilt hij zijn esthetische honger met typografisch en letterontwerp.

Auteur en multimedia-regisseur Alok Nandi ontwikkelt cross-media projecten. Deze cinefiel verdiepte zich in India (wat een tentoonstelling en een boek over de Indiase cineast Satyajit Ray opleverde) en Japan (Japan Foudation Fellow 1996). Hij schrijft, maakt cd-roms, websites en video’s, en zet installaties op voor internationale evenementen. In zijn werken (Scam prijs 1997 voor urbicande.be met Schuiten-Peeters, presentatie buiten wedstrijd op de Prix Mobius 1999, selectie van Transfiction op Imagina 2000 & 2002…) haalt hij het reële en het virtuele door elkaar. Hij treedt op tijdens conferenties (Interactive Frictions 1999, Los Angeles; FIFI 2001, Rijsel; ArtSci 2002 in New York, ARCO03 in Madrid, transmediale 06…), was lid van verscheidene jury’s en geeft ook les. In zijn geschriften legt hij zich toe op cinema, documentaires, kunst, Internet, enz…